Država subvencionirala stambene kredite za 59,2 milijuna eura

Bez autora
Jul 07 2011

Vladina odluka da subvencioniranjem kamate potakne prodaju stanova izazvala je već na samom početku velik interes građana, pa je u prvih mjesec dana provedbe zakona, podsjetimo, odobrena gotovo trećina ukupnog novca osiguranog za tu mjeru. Do 5. srpnja ukupno su zaprimljena 834 zahtjeva za subvencioniranim stambenim kreditima, od čega je odobreno 786 zahtjeva u iznosu subvencije za jednu godinu od nešto više od 2 milijuna eura. Odbijeno je 8 zahtjeva, a među razlozima je i to što prodavatelj stana nije ujedno investitor ili izvođač radova na stanu koji je predmet kupoprodaje ili je podnositelj zahtjeva već uknjižio stan koji kupuje kao svoje vlasništvo. Do 5. srpnja po realizaciji kredita na prvom mjestu je Zagrebačka banka s realiziranih 440 zahtjeva (iznos subvencije za 1. godinu 1,1 milijun eura), Privredna banka Zagreb (PBZ) s realiziranih 158 zahtjeva (subvencija 405.968 eura) i Erste & Steiermärkische Bank s realiziranih 86 zahtjeva (subvencija 220.274 eura).

Država subvencionirala stambene kredite za 59,2 milijuna euraVladina odluka da subvencioniranjem kamate potakne prodaju stanova izazvala je već na samom početku velik interes građana, pa je u prvih mjesec dana provedbe zakona, podsjetimo, odobrena gotovo trećina ukupnog novca osiguranog za tu mjeru.

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), do 5. srpnja ukupno su zaprimljena 834 zahtjeva za subvencioniranim stambenim kreditima, od čega je odobreno 786 zahtjeva u iznosu subvencije za jednu godinu od nešto više od 2 milijuna eura. Odbijeno je 8 zahtjeva, a među razlozima je i to što prodavatelj stana nije ujedno investitor ili izvođač radova na stanu koji je predmet kupoprodaje ili je podnositelj zahtjeva već uknjižio stan koji kupuje kao svoje vlasništvo.

Do 5. srpnja po realizaciji kredita na prvom mjestu je Zagrebačka banka s realiziranih 440 zahtjeva (iznos subvencije za 1. godinu 1,1 milijun eura), Privredna banka Zagreb (PBZ) s realiziranih 158 zahtjeva (subvencija 405.968 eura) i Erste & Steiermärkische Bank s realiziranih 86 zahtjeva (subvencija 220.274 eura).

Najviše je zahtjeva odobreno u Zagrebu 548, zatim u Dugom Selu 34, Velikoj Gorici 21, Samoboru 18, Rijeci 18, Slavonskom Brodu 12, Splitu 17, Osijeku 13, Solinu 9. Statistika pokazuje da je prosječna dob podnositelja zahtjeva 31 godina, prosječna vrijednost stana 85.351 euro, a prosječna površina stana 62,9 četvornih metara. Tome se može pridodati i prosječna cijena stana koja iznosi 1383 eura po četvornom metru.

Iz APN-a ističu da se donošenjem i provedbom Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita željelo sektoru građevinarstva omogućiti prodaju već sagrađenih, a neprodanih stanova, započinjanje novog ciklusa gradnje (novcem dobivenim od prodaje stanova) te zapošljavanje kapaciteta i očuvanje brojnih radnih mjesta.

Istodobno, zainteresiranim kupcima koji prvi put kupuju stan ili kupuju veći stan od stana koji imaju željela se, uz državnu pomoć, omogućiti kupnja stana pod povoljnijim kreditnim uvjetima.

Iz APN-a također dodaju da je u dosadašnjoj provedbi zakona u cijelosti ispunjena svrha njegova donošenja. Navedenu ocjenu posebice podupiru pokazatelji prema kojima je od početka primjene zakona odobreno 786 zahtjeva za subvencioniranje kredita (79 posto od ukupno planiranih za 2011. godinu), u iznosu od 59,2 milijuna eura, odnosno približno 436 milijuna kuna. Iznos subvencije za 786 odobrenih zahtjeva za 1 godinu iznosi nešto više od 2 milijuna eura, a za 4 godine visina subvencije iznosi 8,1 milijuna eura, rekli su iz APN-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik